27.1.2020. 22:41
0
Saudijska Arabija: Naša politika se nije promijenila, nemamo veze s Izraelom
Nositelji izraelske putovnice ne mogu putovati u Saudijsku Arabiju, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, prenosi danas mreža CNN, dan nakon informacije koju je objavio Izrael da njegovi državljani mogu putovati u tu monarhiju.

U nedjelju je izraelski ministar unutarnjih poslova Arie Dery "prvi put potpisao odluku po kojoj Izraelci mogu putovati u Saudijsku Arabiju", što je shvaćeno kao novi znak približavanja dviju regionalnih sila, saveznika Sjedinjenih Država i protivnika Irana.

"Naša politika se nije promijenila, nemamo veze s državom Izraelom i nositelji izraelske putovnice ne mogu zasad putovati u monarhiju", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, princ Fejsal bin Farhan al Saud, u razgovoru za CNN, prenosi mrežna stranica američke mreže na arapskom jeziku.

Palestinsko pitanje uvjet za normalizaciju

Odluka izraelskih vlasti treba omogućiti izdavanje dozvola za putovanje u Saudijsku Arabiju "u vjerske svrhe u prigodi hadža i umre" - muslimanskih hodočašća - i "radi sudjelovanja na poslovnim sastancima i u potrazi za ulaganjima".

Rijad nema službene diplomatske veze sa židovskom državom. Arapske zemlje su rješavanje palestinskog pitanja postavile kao uvjet za normalizaciju s Izraelom.

"Mislim da će se o pitanju ulaska Izraela u regionalno okružje razgovarati kada Palestinci i Izraelci potpišu mirovni ugovor", dodao je princ Fejsal, ne želeći komentirati inicijativu američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodi CNN. Palestinci su pozvali međunarodnu zajednicu da bojkotira plan ocijenivši da je američki predsjednik odveć sklon Izraelu, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.