28.1.2020. 20:39
0
Milijarder se izvinio jer je Trumpu rekao 'Afrika Vas voli': Nemam pravo da govorim u bilo čije ima, osim u svoje
Južnoafricki biznismen i milijarder Patrice Motsepe izvinio se zbog toga što je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu rekao da ga Afrika voli tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prošle sedmice.

Video u kojem se vidi i čuje kako je Motsepe to izjavio postao je viralan na društvenim medijima i izazvao je ogorčenje ljudi koji se ne slažu sa njim, prenio je AP.

U video poruci čuje se Motsepe kako kaže Trumpu tokom zajedničke večere: "Afrika voli Ameriku. Afrika voli Vas. To je veoma, veoma važno. Želimo da Americi ide dobro. Želimo da Vama ide dobro. Uspjeh Amerike je uspjeh ostatka svijeta".

Kao odgovor na Motsepeovu izjavu Trump je rekao: 

"Obavili ste sjajan posao, hvala Vam puno''.

Motsepeove poruke kritikovali su čak i južnoafrički ministri, a ministar finansija Tito Mboveni je rekao da stavovi milijardera ne predstavljaju stavove vlade.

Premijer provincije KvaZulu-Natal Sihle Zikalala čak je rekao da Trump nije prijatelj vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres i da Južna Afrika nije imala nikakve koristi od američkog predsjednika.

Trumpa su kritikovali zbog njegovih komentara o Africi, među kojima je i onaj u kojem je uporedio Afriku sa "prljavim klozetom", a koji je naišao na osude širom Afrike.

Inače, u današnjem je saopštenju Motsepe poručio da je dužan da sluša različite stavove, ali i da želi da se izvini.

"Nemam pravo da govorim u bilo čije ima, osim u svoje", istakao je, prenose Nezavisne.


(Aimla Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.