8.2.2020. 22:50
0
Libijska obalna straža spasila više od 1.000 migranata
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopćio je da je libijska obalna straža spasila više od 1.000 ilegalnih migranata u ovoj godini.

Zaključno sa 6. februarom, oko 1.040 migranata i izbjeglica registrovani su kao spašeni ili presretnuti od libijske obalne straže, što je povećanje od 121 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, saopćio je UNHCR, prenosi Xinhua.

Agencija UN-a također je zatražila više od 85 miliona dolara za svoje humanitarne operacije u pomaganju izbjeglicama, tražiocima azila i interno raseljenim licima u Libiji.

Zbog nesigurnosti i haosa nastalih nakon ustanka 2011. godine u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Muammar Gaddafi, Libija je postala polazna tačka za odlazak brojnih ilegalnih imigranata koji pokušavaju preći Mediteransko more do evropskih obala.

Prihvatni centri u Libiji trenutno su nakrcani hiljadama imigranata spašenih na moru ili uhapšenih od libijskih vlasti, uprkos pozivima međunarodne zajednice upućenim libijskim vlastima da zatvore te centre.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.