9.2.2020. 19:38
0
Švicarci na referendumu podržali zakon protiv homofobije
Švicarci su na referendumu snažno podržali novi zakon protiv homofobije uprkos protivljenju populističke desničarske Švicarske narodne partije (SVP), pokazuju projekcije.

Prema projekcijama instituta GFS iz Berna, Švicarci su sa 62 posto odobrili zakon kojim se zabranjuje diskriminacija zasnovana na seksualnoj orijentaciji.

Novim zakonom proširuju se na seksualnu orijentaciju već postojeći propisi po pitanju diskriminacije i podsticanje na rasnu ili vjersku mržnju.

“Ovo je historijski dan. Ovim se daje znak koji je izvanredan za svakog ko je bio žrtva diskriminacije”, rekao je za švicarsku televiziju RTS 1 Matthias Reiner, poslanik Socijaldemokratske partije Švicarske koja je bila inicijator reforme.

Izmene zakona usvojene su u švicarskom parlamentu 2018. ali kritičari koji vjeruju da će se njime cenzurisati sloboda govora su izdejstvovali da se o tome održi referendum.

Referendum je održan na poziv konzervativnih i populističkih partija koje su se nadale da će spriječiti ovu reformu, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.