11.2.2020. 11:14
0
Borrell: Mornarička misija EU kod Libije mogla bi izbjeći migrantske rute
Mornarička misija EU na provođenju embarga na oružje Libiji mogla bi izbjeći migrantske rute na Mediteranu, izjavio šef evropske diplomatije Josep Borrell u intervjuu za njemačke dnevne novine Die Welt objavljenom u utorak.

Evropska unija obećala je učiniti sve što je u njenoj moći kako bi spriječila da oružje uđe u ratom razdiranu Libiju, ali su države članice izrazile nesuglasice oko nastavka postojeće misije, Operacija Sophia, koja također presreće brodove s migrantima na moru.   

- Po mom mišljenju, brodovi (koji provode embargo na oružje) mogli bi ploviti otvorenim morem, daleko od ruta koje koriste ljudi koji trenutno kreću na put iz Libije - i kojih trenutno nema puno – izjavio je Borrell za Die Welt.

Misija EU, koja bi mogla dobiti drugačiji naziv, učinit će mnogo više od nadziranja morskih ruta, tvrdi Borrell.

- Sam nadzor nije dovoljan. Nadzor ne može u potpunosti spriječiti trgovinu oružjem, koja se ne obavlja samo morskim, nego i kopnenim putem, o čemu ćemo izvještavati i reagovati - kazao je.

Borrell je također pozvao evropske zemlje da pojačaju angažman u afričkoj regiji Sahel, gdje Francuska predvodi antiterorističke operacije. Njemačka je u nekoliko navrata kategorički odbijala da sa svojim specijalnim snagama doprinese toj misiji, prenosi dpa.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.