18.2.2020. 15:51
0
Potraga za 143 migranta nestala na plovilima u Atlantskom okeanu
Španska pomorska služba spašavanja saopćila je da je u toku potraga za 143 migranta koji su plovili ka Kanarskim ostrvima u Atlantskom okeanu.

Avion civilne garde pretraživao je brodove u blizini otoka Lanzarote i Fuerteventura, kraj sjeverozapadne obale Afrike, objavila je služba.

Ranije je služba saopćila kako su u pet čamaca bila 143 migranta, ali jedan se vratio u Daklu na obali Zapadne Sahare, a drugi je spasila marokanska Kraljevska mornarica. Služba je priopćila kako sada nije sigurno koliko migranata je na tri čamca za kojima se traga.

Vlasti su upozorene o nestalim brodicama u ponedjeljak popodne.

Helena Maleno, iz grupe za ljudska prava 'Walking Borders', rekla je za AP da među nestalim migrantima ima i žena i djece, kao i da su isplovili između petka i subote sa sjeverozapadne obale Afrike.

Iako je broj prelazaka migranata u Španiju morskim putem opao za više od 50 odsto prošle godine, dolasci opasnom rutom preko Atalntika do Kanarskih ostrva su se udvostručili, navodi AP.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migraciju, najmanje 210 ljudi je izgubilo život prošle godine na toj ruti.


(Fena)

Migranti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.