28.2.2020. 12:05
0
Grčka pojačava kontrolu morske i kopnene granice sa Turskom
Grčka je pojačala kontrolu morske i kopnene granice s Turskom nakon što je Ankara poručila da neće zadržavati migrante zbog ofenzive sirijske vojske protiv proturskih pobunjenika u Idlibu, rekli su vladini izvori u petak.

Nakon što je u petak sirijsko zrakoplovstvo, prema tvrdnjama Ankare, ubilo 33 turska vojnika u Iblidu, visoki turski dužnosnik izjavio je da Turska više neće zaustavljati migrante koji žele doći u EU.

Anonimni izvor iz grčke vlade rekao je da Atena razgovara s Europskom unijom i NATO-om. Grčka je za brojne migrante bila prva zemlja EU-a u koju su dolazili ponajviše 2015. i 2016. iz Turske dok EU nije sklopila sporazum s Ankarom.

Turski mediji navode da se prema turskoj pokrajini Edirne koja graniči sa Grčkom i Bugarskom kreće se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca. 

Vlasti će pojačati granične kontrole kako bi spriječile širenje koronavirusa na egejske otoke, gdje hiljade migranata živi u lošim životnim uvjetima čekajući rješenje zahtjeva za azilom – izjavio je Kyriakos Mitsotakis premijer Grčke.

 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.