2.3.2020. 10:03
0
Turska: Moguć sporazum o Idlibu s Rusijom
Turske vojne snage u Siriji uništile su zračne odbrambene sisteme, više od stotinu tenkova, a oborile su dva aviona sirijske vojske u operaciji 'Proljetni štit' započetoj nakon što su u zračnim napadima prošle sedmice ubijena 33 turska vojnika.

Pogibija turskih vojnika intenzivirala je borbe u Idlibu, te pooštrila tenzije između Turske i Sirije dovodeći ih u direktnu konfrontaciju.

Dosadašnji pregovori Ankare i Moskve nisu doveli do smanjenja tenzija niti prekida vatre u Idlibu - zadnjem uporištu pobunjenika u Siriji.

Turska je od četvrtka intenzivirala napade na sirijsku vojsku - u operaciji Spring Shield do nedjelje je uništeno 8 helikoptera, 103 tenka, 19 oklopnih nosača, 72 puške, haubice, 3 zračna odbrambena sistema, 56 oklopnih vozila, 9 skladišta municije, a život je izgubilo više od 2.000 Assadovih vojnika.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar tvrdi da Turska 'nema namjeru konfrontirati Rusiju. Naša jedina namjera tamo je da sirijski režim zaustavi masakr što će zaustaviti radikalizaciju i migracije'.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu izvijestio je u subotu o napretku u pregovorima između delegacija Turske i Rusije, ali je podvukao da pitanje Idliba mogu riješiti samo predsjednici Erdogan i Putin - lično.

Iako nije zvanično najavljen, očekuje se da će se takav sastanak održati već u četvrtak u Moskvi, kao i to da će rezultirati sporazumom o Idlibu.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.