4.3.2020. 11:39
0
Rusija optužuje Tursku za spajanje s pobunjeničkim položajima u Idlibu
Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da su se utvrđeni pobunjenički položaji u sirijskoj pokrajini Idlib spojili s turskim posmatračkim položajima, i da su artiljerijski napadi na obližnje civilne regije i rusku zrakoplovnu bazu u Siriji postali svakodnevnica.
Te tvrdnje general majora Igora Konašenkova vjerovatno će pojačati napetosti uoči planiranog susreta u Moskvi između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana.

Odnosi između Moskve i Ankare ozbiljno su zategnuti u posljednjim danima otkako su 34 turska vojnika ubijena u zračnom udaru u Idlibu, najsmrtonosnijem napadu na tursku vojsku u skoro 30 godina.

Turska je odgovorila intenzivirajući napade na sirijske vladine snage, dok je ruska vojna policija uspjela da osigura strateški grad koji su sirijske vladine snage ponovo osvojile od pobunjenika koje pokušavaju protjerati iz  Idliba.

Moskva već dugo vremena podržava predsjednika Bashara al-Assada u devetogodišnjem ratu protiv pobunjenika.

Konašenkov je u saopćenju za javnost optužio Tursku da ne ispunjava svoje obaveze u okviru sporazuma o Idllibu s Moskvom, i da umjesto toga pomaže anti-Assadovim snagama.

Kazao je da je Turska uvela dovoljno vojnika u Idlib od kojih bi se mogla sačiniti mehanizovana divizija, čime, kako je naglasio, krši međunarodno pravo.

Nije bilo reakcije iz Turske, koja razmjenjuje optužbe s Moskvom oko intenziviranja nasilja u Idlibu, prenosi Reuters.

(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.