16.3.2020. 8:11
0
Evropa se bori dok i dalje raste broj zaraženih, oštre mjere u Africi uprkos manjem broju infekcija
Njemačka će od ponedjeljka ujutru djelomično zatvoriti granice sa Francuskom, Austrijom, Švicarskom, Danskom i Luksemburgom u nastojanju da pooštri mjere sprečavanja širenja korona virusa.

Ova mjera se odnosi na osobe bez jakog razloga za ulazak u zemlju, dok će osobe koje svakodnevno prelaze granicu putujući na radna mjesta i dalje biti u mogućnosti da to čine, kao i roba. Istovremeno, građanima Njemačke koji se nalaze u susjednim zemljama bit će dozvoljen povratak. U Njemačkoj je koronom zaraženo oko 4.000 osoba, a 11 je preminulo.

Susjedne zemlje Danska (koja bilježi prvi smrtni slučaj), Poljska i Češka već su zatvorile granice. Njemački susjedi Holandija i Belgija nisu ugrožene virusom.

Grčka bilježi porast slučajeva zaraze na 331, od toga 103 u samo jednom danu.

Smrtni ishod u Velikoj Britaniji je skočio na 35, a Francuska koja je najugroženija evropska zemlja poslije Italije, zatvara ugostiteljske i druge objekte koji nisu od vitalnog značaja.

Rumunija je u ponedjeljak proglasila vanredno stanje.

Samo u toku 24 sata u Italiji je zabilježeno 3.590 novih slučajeva, što predstavlja povećanje od 100 više u odnosu na dan ranije. U ovom trenutku ukupan broj oboljelih u toj zemlji iznosi 24.747 dok je broj smrtnih slučajeva skočio na 1.809. Više od polovine zaraženih je u regiji Lombardia – 13.272 slučaja i 1.218 fatalnih ishoda.

Bolnički kapaciteti su već dovedeni u pitanje, te uskoro neće biti kreveta za intenzivnu njegu pa se planira privremena bolnica sa 500 kreveta za intenzivnu terapiju u dva paviljona na milanskom sajmu.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije tvrde da se velika većina oboljelih oporavi unutar dvije sedmice.

U Španiji je u posljednja 24 sata udvostručen broj smrtnih slučajeva od korona virusa i sada iznosi 288, dok ukupan broj oboljelih iznosi 8.000.

U Austriji je potvrđeno 800 slučajeva zaraze, a na snazi su i restriktivne mjere kretanja stanovništva kojem je dopušteno da izlazi iz kuće samo u slučaju nužde.

U Velikoj Britaniji, starija populacija će ići u samozolaciju u periodu od četiri mjeseca radi samozaštite. Također se radi na izradi znatno većeg broja respiratora, prenosi Euronews.

SAD

Administracija predsjednika Turmpa ponudila je njemačkoj komapniji CureVac 'ogroman iznos' za ekskluzivni pristup vakcini protiv COVID-19, izvijestio je njemački list Die Welt, citirajući izvore bliske njemačkoj vladi.

Navodi se da Trump čini sve da pribavi vakcinu za SAD.

Malezija

Veliki porast broja zaraženih u Maleziji pripisuje se događaju u džamiji koji je okupio oko 16.000 ljudi. Samo u nedjelju je potvrđeno 190 novih slučajeva, što Maleziju čini najugroženijom nacijom jugoistočne Azije.

Afrika

Uprkos manjem broju zaraženih, nekoliko afričkih zemalja je zatvorilo granice, otkazalo letove i nametnulo stroga pravila ulaska i karantina. Kenija zabranjuje ulazak putnicima iz zemalja sa zabilježenim slučajevima korona virusa. Slično su poduzele Gana i Namibija.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.