26.3.2020. 22:42
1
Američki epidemiolog otkriva četiri načina kako će se završiti pandemija koronavirusa
Ako iskoristimo prednosti postojec´ih lijekova koji najviše obec´avaju u borbi sa virusom korona, kraj pandemije može doc´i brže nego što vec´ina misli.
Tu tezu je u autorskom tekstu za „Fox news“ iznio jedan od vodećih američkih epidemiologa William Haseltein koji se nedavno vratio iz Wuhana sa kinesko-američkog samita o zdravlju.

Haseltein kaže da sadašnja epidemija koronavirusa nije neočekivana među naučnicima i upozorava da ćemo se suočavati i sa drugim biološkim prijetnjama.

On, međutim, smatra da je ovo prilika da kreiramo lijekove čiji je razvoj stao nakon pretkliničkih studija, pošto su prethodne epidemije zaustavljene.

„Usred epidemije SARS-a i MERS-a (respiratorni sindrom uzrokovan virusom korona 2012), razvijani su lijekovi kandidati koji ciljaju ključne proteine koronavirusa, u laboratorijskim i pretkliničkim studijama, ali nikad nisu razvijeni do kliničkih testiranja. To je zato što nije bilo tržišta za te lijekove, pa nijedna vlada nije bila spremna da garantuje njihov otkup. Srećom, danas je obnovljen interes za ubrzan razvoj tih lijekova“, piše dr. Haseltein.

Pandemija virusa korona će se završiti, nastavlja Haseltein, bez obzira koliko danas izgleda nepobjediva. Jedino je pitanje – kako, a Haseltein navodi četiri moguća načina.

Virus korona postaje sezonski

Ako se ispostavi da je virus korona sezonski, to znači da će broj novih slučajeva opadati kako vrijeme postaje toplije. Ali u ovom scenariju, koronavirus će se vratiti kada ponovo zahladni.

Jedino možemo da se nadamo da će do tada zdravstveni sistemi biti bolje pripremljeni da pomognu u oporavku onima koji će teško oboljeti, napominje Haseltein.

Kolektivni imunitet

Stvara se kada se dovoljan dio populacije zarazi, oporavi i razvije prirodni imunitet.

Ovdje je problem to što će razvoj kolektivnog imuniteta zahtjevati značajan vremenski period.

„Dok čekamo, moguće je da će 200.000 do 1,7 miliona ljudi u Americi umrijeti“, upozorava Heseltein.

Razvoj vakcine

Ovo, prema njegovim riječima, ima smisla ako bi vakcina bila dostupna svima. Trenutno je u određenim fazama razvoja najmanje pet vakcina, a jedna je počela sa kliničkim studijama ove nedjelje.

To je obećavajući razvoj, ali i ovdje je problem vremenski period. U najboljem slučaju, biće potrebni mjeseci prije nego što vakcina bude dostupna za masovnu proizvodnju.

Razvoj terapijskih lijekova

Kao još jedan scenario je i ubrzan razvoj terapijskih lijekova koji tretiraju respiratornu infekciju i, u zavisnosti od lijeka, preveniraju njeno ponovno javljanje.

Jedna od opcija je kombinacija lijekova protiv virusa koji ciljaju ribonukleinsku kiselinu (RNK) u središtu koronavirusa, odgovornog za današnju pandemiju.

Imamo priliku, sada je pitanje pravog vodstva kako bismo mogli da krenemo ka okončanju sadašnje pandemije, navodi u tekstu Haseltein.

„A kad se to dogodi, ne bismo smjeli da zaboravimo lekcije koje učimo danas“, ukazuje Haseltein.

U budućnosti će se, kako ukazue, javiti neki drugi smrtonosni koronavirus, a biće i drugih smrtonosnih i prenosivih oblika gripa, globalnog širenja tuberkuloze otporne na antibiotike i bakterija otpornih na antibiotike.

„Epidemija koronavirusa je još jedna lekcija prirode koju smo igorisali u prošlosti. Ako je budemo ignorisali u budućnosti, možemo da se nađemo u još većoj opasnosti“, zaključio je dr. Haseltein, nekadašnji profesor na Harvardu i osnivač Odjeljenja za istraživanje kancera i HIV-a na tom univerzitetu.
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.