1.4.2020. 14:05
1
Drama na američkom nosaču aviona: Gotovo 700 mornara zaraženo koronavirusom, kapetan u pismu moli za pomoć
Kapetan nuklearnog nosača avionaTheodore Roosevelt, na kojem je gotovo 700 mornara zaraženo koronavirusom, uputio je otvoreno pismo američkim mornaričkim dužnosnicima u kojem moli za pomoć u obliku opreme i resursa kako bi se mogla provesti izolacija čitave posade nosača aviona i izbjeći nepotrebna smrt u situaciji koju opisuje brzo eskalirajućom. Pismo je poslao u trenutku kad je na brodu bilo više od 100 mornara zaraženih koronavirusom, a to je bilo u ponedjeljak.

Ovo traži političko rješenje, ali to bi bilo ispravno učiniti. Nismo u ratu. Mornari ne moraju umrijeti. Ako ne reagiramo sad, onda nećemo uspjeti pobrinuti se za našu najvrjedniju imovinu - naše mornare, piše u pismu na četiri stranice kapetan Brett Crozier.


U pismu je napisao kako je tek mali broj mornara evakuiran s broda usidrenog u Guamu, dok je velika većina posade i dalje na brodu te slijede smjernice 14-dnevne karantene i socijalnog distanciranja, koliko god je to moguće.

Zbog prostornog ograničenja ovog ratnog broda mi to ne provodimo. Širenje bolesti traje i ubrzava se, naglasio je Crozier.

Od mornaričkog zapovjedništva zatražio je prostor za karantenu za čitavu posadu broda u Guamu, što je prije moguće.

Micanje većine posade s aktivnog nuklearnog nosača aviona i njihovo izoliranje na dvije sedmice možda će se činiti kao neobična mjera, no to je nužan rizik. Držanje više od 4000 mladića i djevojaka na nosaču zrakoplova nje epotreban rizik i krši vjeru s kojom su ti mornari stavljeni na našu brigu, poručio je kapetan Crozier.

Situaciju na tom nosaču aviona komentirao je i američki ministar obrane Mark Esper.

Mislim da još nismo došli do te točke, rekao je Esper za CBS News, upitan treba li američke mornare evakuirati s broda.

Zanimljivo je odgovorio i na pitanje voditeljice je li pročitao Crozierovo pismo.

Pa nisam ga još pročitao u detalje. Pouzdat ću se u mornarički zapovjedni lanac koji će izaći na teren, procijeniti situaciju te se pobrinuti da kapetan i njegova posada imaju svu potrebnu podršku kako bi mornari ozdravili i kako bi se brod vratio na pučinu, rekao je Esper.

Šaljemo puno zaliha i pomoći, medicinske pomoći prema nosaču u Guamu. Šaljemo i dodatno medicinsko osoblje ako im zatreba, dodao je Esper.

Još najmanje tri manje epidemije koronavirusa zabilježene su na američkim ratnim brodovima - USS Boxeru, USS Coloradu i USS Ralph Johnsonu. Svi navedeni brodovi usidreni su na američkoj zapadnoj obali i trenutačno nisu na aktivnoj dužnosti, prenosi dnevnik.hr.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.