1.4.2020. 20:46
0
Zamjenik ministra zdravstva Italije: Obratite pažnju na 'male' simptome
Broj novih slučajeva korona virusa u Italiji se 'stabilizira' i trebao bi početi padati iduće sedmice, izjavio je zamjenik ministra zdravstva Italije, Pierpaolo Sileri.

On je pritom naglasio da Italija mora ostati pod istim striktnim mjerama bar još dvije sedmice ako se namjerava promijeniti dosadašnja dinamika epidemije.

Sileri, koji je i sam bio zaražen korona virusom nakon čega se oporavio, objašnjava da je Italija postigla 'plato' epidemije koji bi trebao pratiti pad narednih dana, što će se početkom iduće sedmice očitovati reduciranim brojem slučajeva.

Od respiratornog oboljenja koje uzrokuje korona virus, u Italiji je preminulo više od 12.400 osoba – više nego u bilo kojoj zemlji svijeta.  

Sileri objašnjava da 'danas umiru oni koji su se razboljeli prije sedmicu ili dvije. Redukcijom infekcija smanjivat će se i broj smrtnih slučajeva'.

On je upozorio da bi bilo kakva relaksacija mjera bila preuranjena i imala bi posljedice.

Također je naglasio značaj seroloških testiranja antitijela i nakon epidemije kako bi se utvrdilo ko je bio zaražen i da li je razvio određeni stepen imuniteta.

Obzirom da je i sam prebolio korona virus, savjetovao je da se pažnja obrati na 'male' simptome poput gubitka osjeta ukusa i mirisa koji su kod velikog broja pacijenata bili prisutni i prije nego što su razvili groznicu i visoku temperaturu.

 

(Patria/Izvor Euronews)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.