25.4.2020. 10:23
0
Kina odbija međunarodunu istragu o porijeklu koronavirusa
Ambasadorica Kine u Velikoj Britaniji Chen Wen rekla je za BBC da je zahtjev za istraživanje nastanka koronavirusa koji je uzrokovao pandemiju politički motivisan. Ona je takođe kazala da bi istraga akcenat stavila na Kinu umjesto na borbu protiv pandemije.

"Trenutno se borimo protiv virusa, koncentrišemo se na napore da se izborimo sa ovim virusom zašto sada razgovarati o optužbi? To će oduzeti ne samo pažnju, već će i odvratiti resurse", kazala je Wen.

No, smatra se da bi informacije o porijeklu Covida-19 mogle pomoći zemljama da se izbore protiv zaraze.

Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu i pretpostavlja se da se proširio sa pijace divljih životinja u decembru prošle godine. Naučnici su stavom da je virus možda potekao iz labaratorije u ovom gradu pokrenuli lavinu optužbi.

U izvještaju Evropske unije Kinu optužuju za širenje dezinformacija o krizi. Američki predsjednik Donald Trump takođe je nekoliko puta kritikovao način na koji je Kina postupila sa izbijanjem epidemije, a država Missouri čak tuži kinesku vladu da nije učinila dovoljno da spriječi širenje virusa.

Ambasadorica Wen u razgovoru za BBC je dodala da je ovaj politički virus opasan koliko i koronavirus, "ako ne i više".

Vlade u Evropi su do sada bile oprezne kada je u pitanju optuživanje Kine, a bivši britanski diplomata u Kini je rekao da se trenutno moraju smanjiti sukobi jer "postoji nešto ozbiljnije za rješavanje".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.