8.5.2020. 9:05
0
Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta zabrinut zbog Poljske i Mađarske
Zastupnici Odbora za pravna pitanja Evropskog parlamenta u četvrtak su s povjerenikom Evropske komisije za pravosuđe Didierom Reyndersom razgovarali o učincima COVID-19 na funkcioniranje pravosuđa i situaciju u Poljskoj i Mađarskoj.

U uvodnom govoru, Reynders je naglasio da je trenutna zdravstvena kriza imala veliki utjecaj na ubrzanje digitalne tranzicije, posebno u sektoru pravosuđa i prava kompanija.

Pozdravio je da se rad na ključnim dosjeima poput kolektivne pravne zaštite nastavlja i uvjeravao zastupnike da su umjetna inteligencija (AI) i strategija podataka i dalje visoki prioritet Komisije. Rastom insolventnosti i otpuštanjima povezanim sa COVID-19, zastupnici u Evropskom parlamentu rekli su da se plaše povećanog pritiska i kašnjenja u sudskim postupcima te su naglasili potrebu podrške nacionalnim vladama u digitalizaciji pravosudnih sistema.

Zabrinutost oko situacije u Poljskoj i Mađarskoj

Povjerenik Reynders podsjetio je odbor na nedavne postupke za kršenje zakona koji se pokreću protiv Poljske u pogledu pravosudne nezavisnosti i primio je na znanje jučerašnju odluku o odgodi predsjedničkih izbora, a koju će Komisija nastaviti pratiti. Komisija pažljivo prati situaciju vladavine zakona u svim zemljama članicama i trebala bi objaviti svoj izvještaj u Septembru, kazao je.

Zastupnici su naglasili kako je vladavina zakona ključna za pravilno funkcioniranje pravosuđa u EU i izrazili su zabrinutost zbog situacije u zemljama poput Poljske i Mađarske, za koje se plaše da će krizom iskoristiti mjere za slabljenje demokracije prijetnja pravosudnom sistemu i ometa slobodu izražavanja.

Praćenje aplikacija, zaštita podataka i umjetna inteligencija

Nekoliko zastupnika Evropskog parlamenta ispitivalo je Reyndersa o tome kako će Komisija osigurati zakonitost i interoperabilnost aplikacija za praćenje, zaštitu ličnih zdravstvenih podataka i anonimnost korisnika. Zastupnici su također željeli znati kako se nove tehnologije poput AI mogu koristiti za oporavak od krize uz istovremeno osiguranje visokih standarda i vrijednosti EU. Povjerenik je naglasio da su nedavno izdate smjernice o interoperabilnosti u potpunosti u skladu s pravilima zaštite podataka i podsjetio zastupnike u EP da će ta tema biti dodatno raspravljena na plenarnom zasjedanju iduće sedmice.

Zastupnici su također pitali povjerenicu za pravosuđe može li nedavna presuda njemačkog ustavnog suda o legalnosti evropske monetarne politike ugroziti pravni sustav EU i stvoriti presedan u kontekstu COVID-19. Reynders je uvjeravao zastupnike Evropske unije da će Komisija vrlo pažljivo ispitati odluku i da preovlađuje primat prava EU.

Zastupnici su zatražili više detalja o osiguravanju likvidnosti poduzeća, mjerama poduzetim protiv ilegalnih i krivotvorenih proizvoda na mreži, pravima i uvjetima zatvorenika u zatvorima.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.