25.5.2020. 20:20
0
EU će uživo, bez videokonferencija, održati samit radi pregovora o budžetu
Čelnici država članica EU mogli bi održati prvi samit "licem u lice" u narednim sedmicama kako bi raspravljali o narednom zajedničkom budžetu bloka i s njim povezanim fondom za oporavak od koronavirusa, nakon ukidanja restriktivnih mjera uvedenih kako bi se suzbila pandemija, saopćili su diplomati i zvaničnici.

Evropska unija nastojala je da održi videokonferencije otkako je uvela postepene restriktivne mjere u martu u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, koji je razorio evropsku ekonomiju i prekinuo  redovne skupove nacionalnih čelnika bloka.

Nekolicina zvaničnika u sjedištu EU u Bruxellesu smatra, ipak, da se intenzivno cjenkanje uobičajeno za pregovore o budžetu EU, može obaviti putem Webexa, iako je većina država članica EU  ublažila restriktivne mjere nakon što su stope zaraze opale.

- Fond za budžet i ekonomski oporavak ne može se usuglasiti dok ne bude fizičkog prisustva na samitu. Ja se nisam sastao s bilo kim ko misli da je to moguće ostvariti putem videokonferencije - izjavio je visoki diplomat EU.

Tehnička pitanja, problemi s prevodom i manje personalna priroda videokonferencije otežavaju čelnicima EU da ponovo stvore atmosferu svojih cjelovečernjih samita, karakterističnih za njihove sastanke u Bruxellesu na kojima raspravljaju o zajedničkoj politici bloka.

Izvršni organ EU, Evropska komisija, u srijedu će predložiti nacrt budžeta 27-članog bloka, poznatog kao Multinacionalni finansijski okvir, vrijednog oko trilion (hiljadu milijardi) eura, i uz njega pridruženi fond za ekonomski oporavak.

Nacionalne prijestonice EU potom će početi s cjenkanjima oko dobijanja povlastica nakon što su Francuska i Njemačka zajednički podržale rapoređivanje 500 milijardi eura kroz novi fond koji bi ponovo pokrenuo ekonomski rast.

Austrija, Švedska, Danska i Nizozemska izrazile su protivljenje francusko-njemačkom planu, insistirajući da pomoć bude u formi otplativih kredita umjesto grantova.

Siromašnije istočne članice EU upozorile su da će velikodušna razvojna pomoć koju primaju biti ugrožena svakim novim donacijama zemljama najteže pogođenim pandemijom, prenosi Reuters.

(Fena)

EU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.