26.5.2020. 9:06
1
Dr. Mike Ryan: Epidemije obično dolaze u talasima
Zemlje u kojima pada krivulja epidemije korona virusa mogle bi se suočiti sa 'neposrednim drugim vrhuncem' ako prerano ukinu mjere, izjavili su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak.

Svijet se još uvijek nalazi usred prvog talasa pandemije, izjavio je na brifingu dr. Mike Ryan, šef za vanredne situacije SZO, napominjući da iako krivulja pada u mnogim zemljama, u nekima nastavlja rasti kao što je to slučaj u Centralnoj i Južnoj Americi, Južnoj Aziji i Africi.

Ryan objašnjava da epidemije obično dolaze u talasima, što znači da bi se nova erupcija mogla desiti u drugom dijelu godine u zemljama gdje se u prvoj fazi povukla. Također postoji šansa da bi stope novih infekcija mogle brzo porasti ako se prerano ukinu sadašnje restriktivne mjere.

Ryan podvlači da bi zemlje Evrope i Sjeverne Amerike trebale 'zadržati na snazi mjere javnog zdravstva i društvene mjere, nadzor, testiranja, kao i sveobuhvatnu strategiju koja će osigurati nastavak pada krivulje kao i to da izbjegnemo neposredni drugi vrhunac'.

Veliki broj evropskih zemalja kao i američkih država ublažile su mjere u zadnjih nekoliko sedmica koje su spriječile još veće širenje zaraze, ali su nanijele veliku štetu ekonomiji.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.