14.6.2020. 16:11
0
Ruska vojska ispituje vakcinu protiv koronavirusa na 50 dobrovoljaca
Rusija planira u septembru ove godine početi s proizvodnjom vakcine protiv koronavirusa nakon što se završe klinička ispitivanja i potvrda dobije u avgustu.

Daily Sabah piše da je zamjenica premijera Tatjana Golikova izjavila da se u Rusiji trenutno vakcina ispituje na dobrovoljcima.

U maju je državni institut Nacionalni istraživački centar Gamaleya za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio vakcinu protiv koronavirusa.

Kako je naveo direktor instituta Alexander Ginzburg vakcina nema nuspojava, a naučnici su je testirali na životinjama, a nakon toga na sebi.

Studija o vakcini još nije objavljena, a za sada nema ni nezvanične potvrde tvrdnji naučnika ili članova vlade. Inače za proizvodnju vakcine je obično potrebna godina.

Ruska vojska trenutno ispituje vakcinu na 50 dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje treba biti dovršeno do kraja septembra.

"Na pronalasku vakcine trenutno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta obećavaju", rekla je Golikova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio da se ruska vakcina razvije što prije.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.