24.6.2020. 22:30
0
Njemačka privreda vidi svjetlo na kraju tunela, junske vijesti ohrabruju
FOTO: Ilustracija
Poslovno raspoloženje među njemačkim kompanijama dodatno se popravilo ovog mjeseca, o čemu svjedoči podatak da je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, porastao u junu na 86,2 poena, sa majskog nivoa od 79,7 poena.

Ovo je najjači rast tog indeksa koji je ikada zabilježen, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu, dodajući da su ocjene kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji poboljšane, dok su njihova poslovna očekivanja za predstojeći period znatno skočila.

U proizvodnom sektoru, indeks poslovne klime je ponovo osjetno napredovao zbog znatno poboljšanih očekivanja industrijskih kompanija. Ipak, većina proizvodnih firmi i dalje svoju trenutnu situaciju ocjenjuje kao slabu, piše Indikator.ba. 

U sektoru usluga, poslovna klima je nastavila u junu nagli rast. Posebno je izraženo smanjenje pesimizma među pružaocima usluga u pogledu očekivanja za narednih šest meseci.

Njhove procjene trenutne situacije takođ su se značajno poboljšale.

Indeks poslovne klime u trgovini je nastavio da raste, pri čemu oporavak u odnosu na prethodni mjesec bilježe kako indikator procjene trenutne situacije, tako i buduća očekivanja. Mnogi trgovci međutim i dalje očekuju nezadovoljavajući razvoj poslovnih aktivnosti. Trenutno, raspoloženje u maloprodaji je manje pesimistično nego u veleprodaji.

Pad pesimističnih očekivanja je takođe podigao poslovnu klimu u građevinarstvu. Prije toga, građevinske kompanije procjenjuju svoju trenutnu situaciju malo boljom nego prošlog mjeseca, navodi se u saopštenju IFO instituta.


(Lejla Trle) 

NjemackaEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.