26.6.2020. 11:27
0
Meksički predsjednik kritkovan zbog seksističkih komentara
Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da je tradicija da žene ostaju kod kuće kako bi se brinule o starijim članovima porodice ključna za borbu protiv pandemije koronavirusa što je izazvalo lavinu kritika da su njegovi komentari seksistički.

Ovo nije prvi put da je 66-godišnji čelnik optužen za neprimjerene komentare i nedostatak empatije prema ženama, prenio je Reuters.

- Ljudi žele da promijene ulogu žena u društvu i to je jedan opravdanih ciljeva feminizma, ali tradicija u Meksiku je da su kćerke one koje najviše brinu za roditelje. Mi muškarci smo samostalniji - rekao je Lopez Obrador.

Dok su starije osobe bile u staračkim domovima u Evropi tokom pandemije, meksičkim umirovljenicima pomagao je običaj da budu njegovani kod kuće, kazao je meksički predsjednik, dodajući da je "meksička porodica najvažnija ustanova socijalnog osiguranja" u zemlji.

- Kada bi preveli ovakvo razmišljanje iz 19. stoljeća u današnji rječnik to znači da su muškarci neodgovorni. Kćerke trebaju brinuti za svoje roditelje, dakle to se odnosi na neplaćeni rad. Kad predsjednik kaže tradicija on misli na mačizam, pod feminizmom misli da taj pokret želi zamijeniti uloge muškaraca i žena - izjavila je Martha Tagle, zastupnica iz stranke Građanski pokret, na Twitteru.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.