2.7.2020. 18:47
0
Desir: Mediji u opasnosti, hitno potreban plan podrške
Predstavnik Organizacije za evropsku sigurnosti i saradnju (OSCE) za slobodu medija Harlem Desir istakao je danas u Beču da su mediji u opasnosti na previše mjesta u regionu OSCE-a, sa pandemijom koja pojačava postojec´e trendove i donosi nove probleme, uključujuc´i tešku ekonomsku situaciju sa kojom se suočavaju mnogi mediji.

“Činjenica da se toliko novinara suočava sa krivičnim gonjenjem, osudama i pritvorom zbog izveštavanja o problemima od javnog interesa ostaje jedan od najvećih izazova za region OSCE-a. U poslednjih sedam mjeseci više puta sam intervenisao zbog pritvaranja ili gonjenja novinara", naveo je Desir u izveštaju koji je danas u Beču predstavio Stalnom vijeću OSCE-a.

Kako je objavio na Twitteru "države moraju da osiguraju bolju zaštitu medija, bore se protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, poštuju nezavisnost medija i podrže pluralizam, a ne da ga guše".

Desir je također ukazao da mediji u članicama OSCE-a trpe velike ekonomske gubitke. 

"Hitno je potreban plan snažne ekonomske podrške da bi se spasio ovaj sektor koji je od vitalnog značaja za život naših društava", istakao je Desir i ukazao da je "ugrožen pluralizam medija ograničavanjem izvora informacija za javnost".

Naveo je i da nastavlja da pomaže državama da oblikuju politike i zakonodavstvo u skladu sa međunarodnim i standardima OSCE-a, uključujući novo zakonodavstvo vezano za pandemiju koronavirusa, zakone o vanrednim situacijama ili druge propise koji direktno utiču na slobodu medija.


(Patria)

Mediji
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.