15.7.2020. 22:45
0
Bivši Fiatov inžinjer pravi uređaj kojim će smanjiti širenje koronavirusa
Bivši inžinjer Fiata Mario Palazzeti, koji je osmislio ABS kočnice za motorna vozila, radi na izumu kojim će usporiti širenje koronavirusa.

U svojoj 84. godini Palazzeti, poznat pod nadimkom gospodin ABS, konstruiše uređaj koji će emisijom zračnih struja onemogućiti da kapljice s jedne osobe padnu na drugu osobu, navodi Reuters.

"To smo nazvali Biostopper i njegova svrha je da stvori aerodinamično područje koje će onemogućiti da kapljice padnu na drugu osobu", objasnio je.

Palazzeti je na ovom uređaju počeo raditi prije dva mjeseca. Nada se da će doprinijeti postizanju fizičke distance u školama, uredima, barovima i restoranima.

Sarađuje s timom Univerziteta u Torinu.

"Druge detalje vam ne mogu otkriti jer smo još u fazi patentiranja", kazao je profesor Marco Simonetti.

Prema njegovim riječima, koncept je vrlo jednostavan - cilj nije ubiti virus, već da ljudi budu na što manjoj distanci, a da pri tome budu sigurni.

Uređaj je osmišljen da se koristi u prisustvu dvije osobe. Simonetti je istakao da će biti primjenjiv i za veće grupe.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.