20.7.2020. 13:42
0
Četvrti dan razgovora čelnika EU: Finansijski paket oporavka od korone podijelio Evropu
Čelnici Evropske unije kreću u četvrti dan razgovora u ponedjeljak poslijepodne o ogromnom finansijskom paketu oporavka ekonomije od koronavirusa, a koji je podijelio blok.

Prvobitno zakazan za petak i subotu, samit je nastavio i tokom vikenda, a nastavlja se danas  u 16 sati (14.00 GMT).

Iako su učinjene neke u posljednjem minutu prilagodbe u vezi s iznosom nepovratnih sredstava u paketu za oporavak, i dalje postoje značajna neslaganja i nejasno je može li se postići dogovor četvrtog dana, prenosi dpa.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je nastavak sastanka na vrhu.

"Važno je da se pregovori nastave danas u Bruxellesu. To pokazuje da svi žele rješenje, umjesto da problem zabace", rekao je.

"Ali to također pokazuje da su potrebni ogromni napori kako bi se Evropa ponovno ojačala zajedno", dodao je.

Takozvane štedljive zemlje - Austrija, Nizozemska, Švedska, Danska i Finska - traže da se što više novca isplati kao zajmovi, a ne bespovratno.

Nakon što su prvotni prijedlozi predvidjeli 500 milijardi eura koje će se isplatiti kao potpore, sinoć je uložen prijedlog od 390 milijardi eura.

Ali čak i ako ovu svotu prihvate sve zemlje EU, ostaju za rješavanje mnoge druge cjeline, uključujući i povezivanje budžetskih sredstava s kriterijima vladavine zakona uslijed zabrinutosti zbog demokratskog zaostajanja u nekim državama članicama.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.