24.7.2020. 9:09
0
"Predsjednik Nixon je izrazio zabrinutost da je stvorio 'Frankenštajna' time što je otvorio svijet za kinesku Komunističku partiju"
Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak da Washington i saveznici moraju upotrijebiti 'kreativniji i asertivniji način' kako bi nagnali kinesku Komunitičku partiju da promijeni ponašanje, nazivajući to 'misijom našeg vremena'.

Obraćajući se u biblioteci 'Nixon' u rodnom mjestu bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona u Yorba Lindi, Pompeo je kazao da su se Nixonovi strahovi u pogledu otvaranja svijeta prema kineskoj Komunističkoj partiji 1970. godine – obistinili.

- Predsjednik Nixon je jednom prilikom izrazio zabrinutost da je stvorio 'Frankenštajna' time što je otvorio svijet za kinesku Komunističku partiju, prisjetio se Pompeo i zaključio – 'I, evo nas.'

Richard Nixon koji je bio na čelu SAD od 1969. do 1974. godine, otvorio je put za stvaranje diplomatskih odnosa SAD sa komunističkom Kinom 1979. godine kroz seriju kontakata, uključujući njegovu posjetu Beijingu 1972. godine, piše Reuters.  

U svom govoru nakon naredbe zvaničnog Washingtona o zatvaranju kineskog konzulata u Houstonu ranije ove sedmice, Pompeo je pozvao na kraj 'slijepog angažmana' s Kinom, ponavljajući prethodno izrečene osude Kine za nefer trgovinske prakse, kršenja ljudskih prava i nastojanja da infiltriraju američko društvo.

On je također komentirao da kineska vojska postaje sve 'jača i prijeteća', te da zemlje svijeta koje drže do slobode trebaju potaknuti Kinu na promjene jer 'djelovanje Beijinga prijeti našem narodu i prosperitetu'.

On je također rekao da jedna članica NATO saveza nije bila voljna stati na stranu sloboda u Hong Kongu, pribojavajući se da će izgubiti slobodan pristup kineskom tržištu.

Američki predsjednik Trump izjavio je u srijedu da je 'uvijek moguće' da se zatvore i druge kineske misije u SAD.

Američki diplomata Richard Grenell komentirao je za Reuters da je cilj promijeniti ponašanje Kine: 'Ovo postaje Trumpova doktrina, vrlo oštro djelovanje, sankcije i izolacija, ali istovremeno uvijek otvorena šansa za izlazak ukoliko se desi promjena ponašanja'.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.