10.8.2020. 9:55
0
Uhapšen medijski tajkun i demokratski aktivist Jimmy Lai
Vlasti Hong Konga na čelu sa Carrie Lam koja se od prošle sedmice nalazi na američkoj 'crnoj listi', dale su uhapsiti medijskog tajkuna Jimmyija Laia zbog navodne saradnje sa 'stranim silama'.

Policija je u ponedjeljak rano ujutru odvela Laija iz njegovog doma, dok je 200 policajaca upalo u redakciju njegovog lista Apple Daily, u potrazi za inkriminirajućim materijalom.

Jimmy Lai (71) jedan je od najprominentnijih demokratskih aktivista Hong Konga, i neumoran kritičar zvaničnog Beijinga koji je nametnuo autonomnoj pokrajini zakon o sigurnosti koji upravo omogućuje ovakva hapšenja i obračune sa neistomišljenicima.

Njegovo hapšenje predstavlja dio brutalnog slamanja prodemokratske opozicije u Hong Kongu od strane Beijinga, koji je počeo sa hapšenjima već prvi dan nakon uvođenja novog zakona o sigurnosti.

Uhapšeno je još 7 muškaraca zbog sumnji da su kršili novi zakon, a policija je stavila do znanja da će se hapšenja nastaviti.

Lai je prije ulaska u policijsko vozilo poručio da 'ne treba puno brinuti, samo se treba prepustiti'.

Njegovo hapšenje smatra se krajem slobode medija u Hong Kongu.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.