12.8.2020. 10:10
0
Ko je Kamala Harris, Bidenov izbor za potpredsjedničkog kandidata?
Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden odabrao je za potpredsjedničkog kandidata senatorku Kamalu Harris, što je prvi put u američkoj historiji da će se žena afroameričkog porijekla naći u visokim krugovima predsjedničkih izbora.

Bidenova odluka rezultat je pritiska da se adekvatno odgovori na društvene nemire potaknute rasnom nepravdom koji Ameriku potresaju već mjesecima.

Kamala Harris (55), senatorka iz Kalifornije, iskusna je političarka koja se već oprobala u debatama predsjedničke kampanje za novembarske izbore.

Biden je na Twitteru opisao Harris kao 'odvažnog borca za malog čovjeka', dok je Harris uzvratila da bi Biden mogao 'ujediniti američki narod jer je proveo život boreći se za nas'.

Biden i Harris zajedno će se pojaviti u srijedu na skupu u njegovom rodnom gradu Wilmingtonu u državi Delaware.

Harris je ulaskom u američki senat 2016. godine postala druga žena senator afroameričkog porijekla u historiji SAD. Kao bivša državna tužiteljica, Harris je poznata po svom povremeno agresivnom stilu koji naročito koristi u saslušanjima na sjednicama senata.

Nakon smrti Georgea Floyda koja je izazvala masovne proteste u SAD, Harris se našla na čelu pokreta za rasnu pravdu i reformu policije.

Kćerka imigranata iz Indije i Jamajke, Kamala Harris je prva žena na poziciji okružnog tužioca za San Francisco, te prva žena javni tužilac države California.  

Mnogi lideri afroameričke zajednice istakli su historijski značaj izbora Kamale Harris za potpredsjedničkog kandidata.

- Vidjeti Afroamerikanku nominiranu po prvi put, vraća moju vjeru da svako može uspjeti u SAD neovisno o tome ko je i odakle dolazi, izjavila je Val Demings, američka predstavnica koja je također bila u kandidatskoj utrci.

Bivši predsjednik Barack Obama komentirao je Bidenov izbor na Twitteru: 'Tokom cijele karijere je branila naš Ustav i borila se za one kojima je potreban pravedan tretman'.

Biden, čiju su kampanju u posljednji čas spasili upravo afroamerički glasači u Južnoj Karolini, treba njihovu snažnu podršku u utrci protiv Trumpa. Njihov glas će biti od ključne važnosti naročito u državama Michigan, Pennsylvania i Wisconsin gdje je Trump odnio tijesnu pobjedu 2016. godine, ali i u republikanski orijentiranim državama Georgia i Florida gdje je na prošlim izborima značajan procenat glasao za Demokrate.

Joe Biden obavljao je funkciju potpredsjednika u vladi bivšeg predsjednika Baracka Obame.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.