18.8.2020. 8:57
0
EU priprema sankcije za Bjelorusiju
Protesti u Bjelorusiji nastavili su se i u ponedjeljak uvečer sa više od 5.000 simpatizera opozicije koji su se okupili u centralnom dijelu Minska, poručujući reizabranom predsjedniku Lukashenku da 'ide'.

Protesti protiv navodno namještenog rezultata izbora u prošlu nedjelju po kome je dugogodišnji vladar Alexander Lukashenko dobio više od 80% podrške, ušli su u 9. dan. 

Međunarodna zajednica koja budno prati dešavanja u Bjelorusiji također osporava pravednost izbora, tretman demonstranata od strane policije i vlasti, kao i brojna hapšenja prominentnih figura opozicije.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel najavio je za srijedu vanredni samit na kome će se razmatrati trenutna situacija u Bjelorusiji, uz napomenu da izbori nisu bili 'ni slobodni ni fer'.

Michel je također najavio da je EU 'počela raditi na sankcijama'.

Vlada Velike Britanije se također očitovala navodeći da ne prihvata rezultate izbora, dok je američki predsjednik Donald Trump nazvao situaciju 'užasnom' i poručio da je nastavlja pratiti.

Predsjednik Lukashenko je sasvim neočekivano naišao na neprijateljski prijem od strane radnika prilikom posjete tvornici gdje je očekivao upravo suprotno – svesrdnu podršku.

- Možda vam se čini da vlada više ne postoji, da se srušila. Vlada se nikada neće srušiti, dobro me poznajete, uzvratio je radnicima Lukashenko (65) i dodao da novih izbora neće biti 'dok me ne ubijete'.

Međutim, 'posljednji evropski diktator' je također sugerirao da bi napustio svoju predsjedničku fotelju i predao ovlasti ukoliko bi se referendumom usvojile ustavne reforme – iako nije precizirao o kojim reformama se radi.

Na hiljade radnika u državnim kompanijama su započeli štrajk i pridružili se protestima.

Procjenjuje se da je u nedjelju u protestima učestvovalo oko 200.000 građana, što je navelo Evropsku uniju da obznani da 'stoji uz narod' Bjelorusije koji zahtijeva promjenu.   

U centru pažnje je još jedna opoziciona liderica, Maria Kolesnikova, koja zahtijeva da se sigurnosne snage drže odgovornima za nasilje protiv demonstranata i brutalni tretman građana uhapšenih zbog učešća na protestima, od kojih se oko 4.000 još uvijek nalazi u pritvoru.

Najmanje dvije osobe su izgubile život u sukobima koji su obilježili proteste, a lokalni mediji sugeriraju da je nestalo oko 80 osoba.

Oko 2.000 građana je u petak pušteno iz pritvora, a mnogi od njih su pretrpjeli teške povrede i imaju modrice, krvne podlive na leđima, rane na glavi i opekotine.

Organizacija Amnesty International tvrdi da je posjedu dokaza o torturi uhapšenih demonstranata u pritvoru, što vlasti uporno negiraju uprkos obilju dokaza.

- Nećemo stati dok sadašnji vladari ne podnesu ostavke i Bjelorusija postane slobodna zemlja, poručila je Kolesnikova i dodala da '26 godina noćne more moraju završiti', prenosi Euronews.

 
(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.