19.8.2020. 16:36
0
Lukašenko naredio policiji da suzbije proteste u Minsku
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u srijedu je naredio policiji da suzbije proteste u prijestonici Minsku, nagovještavajući eskalaciju nakon sedmice i po masovnih demonstracija protiv njegove vladavine.

Lukašenkova naredba dolazi u vrijeme dok čelnici Evropske unije održavaju vanrednu sjednicu posvećenu političkoj krizi u Bjelorusiji, dugogodišnjem lojalnom ruskom susjedu, koji ima teško militariziranu granicu s EU.

Očekuje se da čelnici EU podrže sankcije bjeloruskim zvaničnicima, koje optužuju za izbornu prevaru na predsjedničkim izborima 9. augusta, a i opozicija tvrdi da je odnijela pobjedu na njima.

Očekuje se, ipak, da se oni suzdrže od dramatičnijih mjera koje bi mogle isprovocirati intervenciju Moskve.

- Ne bi trebalo više biti nemira bilo kakve vrste. Narod je umoran. Narod zahtijeva mir i spokoj - navodi državna novinska agencija Belta njegove riječi.

Lukašenko je naredio strožije kontrole na granicama kako bi se spriječio priliv "boraca i oružja". Radnici u državnim medijima koji su podnijeli ostavke zbog vladine politike neće biti ponovo zaposleni u njima, kazao je.

Zapadni zvaničnici pokušavaju izbjeći eskalaciju nalik onoj u Ukrajini prije šest godina kada je nasilno gušenje protesta od proruskog čelnika dovelo do njegovog pada u narodnom ustanku, za kojim su uslijedili ruska vojna intervencija i  najkrvaviji evropski sukob koji još traje.

- Nasilje se mora zaustaviti i miroljubivi inkluzivni dijalog mora se pokrenuti. Čelništvo Bjelorusije mora odražavati volju naroda - izjavio je Charles Michel, predsjedajući samita EU, u tweetu kojim je objavio početak video sastanka EU, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.