21.8.2020. 11:47
0
Michel Putinu izrazio zabrinutost situacijom s Navalnim i Bjelorusijom
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izrazio je zabrinutost situacijom s ruskim opozicionim čelnikom Aleksejom Navalnim koji se bori za život nakon sumnjivog trovanja, u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak, saopćio je u petak visoki zvaničnik EU.

Michel, koji predsjedava samitima čelnika Evropske unije, kazao je da su ciljevi bloka u bjeloruskoj krizi da se zaustavi nasilje nad demonstrantima i građanima te osigura da bivša sovjetska republika ne potone u ekonomski ili vojni haos.

- Ukrajinsko iskustvo je bitno. Niko ne želi ponavljanje onoga što se desilo u Ukrajini. EU ne želi novi Mejdan i dugotrajni haos u Bjelorusiji - izjavio je zvaničnik za Reuters pod uslovom da ostane anoniman.

- Bjelorusija nije Ukrajina, njen narod ne traži bliže veze s EU. EU nastoji da podrži stabilnost, razgovore među vlastima, opozicijom i širim društvom, ekonomski prosperitet, bez pomjeranja geoplitičkog balansa Bjelorusije između EU i Rusije - kazao je zvaničnik.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.