4.9.2020. 13:06
0
Trampov specijalni izaslanik za pregovore Srbije i Kosova otkrio šta se dešavalo u Bijeloj kući
Specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Richard Grenell, rekao je da se agenda pregovora koncentriše prvenstveno na ekonomska pitanja, kreiranje poslova u regionu, ostvarivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti širenje zapadnih kompanija u, kako je rekao, “dvije države”.

Grenell je govoreći o "iznenađenjima" koja su se našla na pregovaračkom stolu rekao da misli da "nema pregovora koji nemaju neka iznenađenja, koja su uvijek dobra".

Kako je kazao, "predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna strana nije bila toliko iznenađena".

- Ona vrše pritisak na obje strane da učine više, da stvore više. Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna od strana nije bila toliko iznenađenja, nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obje strane su obaviještene i mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rješenju - rekao je Grenel za "Newsmax".

Kako je kazao, "ono što mi pokušavamo da uradimo, što predsjeednik Tramp pokušava da uradi, jeste da se fokusiramo na to kako da otvorimo nova radna mesta u regionu, kao da mladim ljudim apružimo karijere u kojima ostaju i rastu, i da nada postane deo njihovog postojanja".

- Ono što pokušavamo je da preokrenemo politički proces tako što ćemo se koncentrisati isključivo na ekonomiju i stvaranje poslova, zbog toga smo ovdje - rekao je Grenel.

Upitan da li se nakon razgovora u Bijeloj kući može očekivati da dođe do spotazuma koji bio bio sličan onome koji su nedavno postigli Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, Grenell kaže da "svaka država ima svoj jedinstveni set okolnosti".

- Nisam siguran da mogu da poistovetim odnose Srbije i Kosova sa bilo kojim drugim problemom. To je problem koji je dugotrajan. Imamo napretke, prošle godine smo napravili istorijski dogovor o prvom letu na relaciji Beograd - Priština, o železničkom i drumskom saobraćaju . Kroz ova tri istorijska dogovora pokušali smo da spojimo obe strane kako bi radile na ekonomskoj normalizaciji - navodi on.

Smtra da je na ekonomskom polju došlo do napretka, ali da će nastaviti da "pritiska", kako bi do dogovora došlo.

- Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatiti "ne" kao odgovor. U ovome sam dugo, i želim da strane stalo odbacuju politički deo i koncentrišu se na stvaranje poslova. Ekonomska normalizacija je fokus pri kom moramo da ostanemo - naglašava Grenell.

Tražio je, kaže, da "političari odbace politiku" i rade na stvaranju poslova.

- Mislim da je predsjednik Tramp vidio politički konflikt i postavio prava pitanja: kakvo je ekonomsko stanje i da li se stvaraju poslovi? Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju, kao i politika, predsjednik je rekao "hajde da probemo da se fokusiramo na ekonomiju" i da vidimo da li tu možemo da promijenimo dinamiku, a onda možda i političku računicu za obje strane - navodi Grenell.

Dodaje da "ako hoćemo da imamo normalizaciju trgovine, moramo da imamo stvari koje će nam je omogućiti: željeeznicu, avio saobraćaj, puteve".

- Sve što se odnosi na poslove i kako ih stvoriti, treba da bude u sporazumu. Zahtjevamo mnogo, napravili smo pomake, ali imamo još mnogo toga da učimo - ističe.

Veoma je optimističan je, kaže, i misli da će do sporazuma doći.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.