4.9.2020. 17:04
0
Cavusoglu: Macron je histeričan prema dešavanjima u Libiji, Siriji i Mediteranu
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak da je francuski predsjednik Emmanuel Macron postao "histeričan" zbog dešavanja u sukobima u Libiji i u Siriji i zbog spora oko morskih granica u istočnom Mediteranu.

Odnosi između NATO saveznica Turske i Francuske pogoršali su se zbog njihovih suprotstavljenih politika u Siriji, Libiji i turskog sporenja s Grčkom oko energetskih resursa, a dvije strane razmijenile su ogorčene optužbe u posljednjim sedmicama.

Ankara optužuje za Pariz da pruža političku podršku libijskom vojnom zapovjedniku s istoka zemlje Khalifi Haftaru u njegovoj borbi protiv vlade u Tripoliju koja uživa poidršku UN-a, pružajući mu ranije vojnu pomoć u borbi protiv islamskih militanata. Pariz to negira.

- Oni (Francuzi) u Libiji podržavaju pučistu Haftara i čine tešku grešku. Stvari su se promijenile, balansi su pomjereni, Haftar je poražen i Macron je postao histeričan - izjavio je Cavusoglu.

Turska i Francuska u junu su skoro došle na rub sukoba nakon što je francuski ratni brod pokušao da provjeri tursko plovilo u okviru provođenja embarga na oružje Libiji.

Govoreći novinarima u Ankari, Cavusoglu je također izjavio da je Turska osujetila Haftarovu nadu da zauzme libijsku prijestonicu pružanjem vojne podrške Vladi nacionalne sloge (GNA) u odvraćanju Haftarovog napada u junu.

- Uz takvu histeriju, mi ne znamo šta da radimo. Upravo nakon toga, on je izjavio da su naši brodovi uznemirili njihove brodove na istočnom Mediteranu, ali nije mogao to dokumentirati i ponizio se - kazao je šef turske diplomatije.

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara iz Jelisejske palate niti iz francuskog ministarstva vanjskih poslova na Cavusogluove izjave.

Francuska podržava Grčku u istočnom Mediterabnu, pridružujući se vojnim vježbama s Italijom, Grčkom i Kiprom u jeku zapaljivih grčko-turskih izjava o suverenitetu nad regijama u kojima se eksploatira nafta i prirodni gas.

Cavusoglu je kazao da je Francuska zemlja koja najviše podstiče Grčku na takvo ponašanje u istočnom Mediteranu i zatražio je od Pariza da sarađuje s Turskom na postizanju regionalne stabilnosti.

- Nema potrebe za takvim histeričnim ponašanjem iz Francuske, to ih čini smiješnim. Mi smo dvije članice NATO-a - kazao je Cavusoglu, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.