5.9.2020. 15:52
0
"Palestina je žrtva Trumpovih izbornih ambicija"
Generalni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saib Ureykat kazao je da je Palestina postala žrtva izbornih ambicija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ureykat je porukom na Twitteru reagirao na sinoćnje Trumpovo saopćenje da će Kosovo priznati i uspostaviti odnose sa Izraelom, a da će Srbija preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

On je kazao da su Trump i njegov tim zarad ponovne pobjede na predsjedničkim izborima spremni sve učiniti, pa makar to uništilo mir i svjetski poredak.

“Američki predsjednik Trump žrtvovao je Palestinu zarad svojih izbornih ambicija“, poručio je Ureykat.

Ureykat je također naveo kako, poticanjem država da priznaju okupirani Jerusalem kao glavni grad Izraela, Trump i dalje krši međunarodno pravo, rezolucije Ujedinjenih nacija i prava Palestinaca.

Ističući kako je ista stvar i u slučaju uspostave normalizacije odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, Ureykat je pozvao Arapsku ligu i Organizaciju islamske saradnje da konkretnim potezima stanu nasuprot onih koji krše prava Palestinaca i čine zločine nad njima.

Najavu premještanja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalem osudio je i palestinski ambasador u Beogradu Mohammed Nabhan koji je kazao da je taj čin oprečan međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se odnose na palestinsko pitanje.

“Nema sumnje da će to nanijeti štetu tradicionalnom prijateljstvu između Palestine i Srbije i da će narušiti odnose“, poručio je Nabhan i izrazio nadu da će se Srbija distancirati od izjava zvaničnog Washingtona.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti predvodili su delegacije koje su potpisale sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom sinoć u Bijeloj kući, a tiču se ekonomske saradnje između Srbije i Kosova.

Delegacije Srbije i Kosova odvojeno su potpisale sporazume sa SAD-om u kojim se Srbija obavezala da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a Kosovo je pristalo na normalizaciju odnosa i priznanje Izraela.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.