12.9.2020. 21:00
0
Pogledajte detalje međunarodne policijske akcije u kojoj je zaplijenjena tona kokaina: "Rekli su mi da idu prodati brod..."
Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pohvalilo se u subotu da je u akciji kodnog naziva 'Falkuša', koja je provedena temeljem informacija koje je dobila hrvatska policija, na Kanarskim otocima provedena akcija u kojoj su uhapšena tri državljanina Hrvatske te je zaplijenjena gotovo jedna tona kokaina koja u uličnoj prodaji vrijedi preko 40 milona eura.

Mediji pišu da su španski policajci uhapsili trojicu muškaraca iz Šibenika, a radi se o Zoltanu K. (42), Marku M. B. (27) i Filipu S. (24) koji su se nalazili na 15-metarskoj jedrilici "Majic" koja je plovila pod hrvatskom zastavom.

Splitski PNUSKOK-ovci su nekako saznac da bi trojac mogao krijumčariti drogu te su se zato i uputili na more pa su ih, prema medijskim saznanjima, nadgledali i pratili više od pola godine. Kad su se "napunili", krenuli su natrag kabina natrpanih paketima "bijelog", a u jednom je trenutku, iz nepoznatih razloga, odlučeno da je bolje da ih Španci zaustave i uhapse.


- S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva 'Falkuša'. Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španskom Civilnom stražom te francuskom carinom, kažu u MUP-u Hrvatske.

Akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija te policija BiH.

Sumnja se da su trojica Šibenčana članovi kriminalne ćelije unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizovala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

Zanimljivo je da se s njima, očito ne sluteći pravi razlog, na Karibima susreo i ugledni oftamolog šibenskih korijena dr. Dražen Grgić koji je mjesecima sam jedrilicom Sveti Mihovil plovio Sredozemljem i Atlantikom iz humanitarnih razloga odosno kako bi prikupio sredstva za pomoć stotinama djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

Dr. Grgić je krajem aprila ove godine na svom "Facebook" profilu objavio i kratki video s šibenskom trojkom uz tekst: "Pozdrav, evo šibenska ekipa Zoltan, Marko, Filip i moja malenkost na Karibima, LeMarin Martinique. Čekaju se još neki djelovi opreme i s prvom povoljnom prognozom natrag!"

- Tačno je da sam se upoznao s njima i da sam proveo neko vrijeme u njihovom društvu, to je bio mart, vrijeme korone i sve su luke bile zatvorene. Ovo što mi govorite, da su uhićeni sa toliko droge mi je stvarno veliki šok! Tačno je da su bili na toj jedrilici "Majic" i da je registrovana u Hrvatskoj odnosno u Dubrovniku kao nautičkoj luci. Zoltan mi je tada tekao da su oni u transferu broda za prodaju odnosno da su trebali prodati brod na Martiniku, ali da je kupac odustao pa da se sad vraćaju natrag u Hrvatsku. Kad malo bolje razmislim sad, Zoltan mi je djelovao nekako "kombinatorski", a stvarno mi je žao te djece, Filipa i Marka. Oni su jako mladi i mislim da ih je on jako dobro obradio i odradio da oni nisu imali pojma u šta se stvarno upuštaju. Dok smo još bili u kontaktu, rekao mi je da ga je vjetar bacio južnije od uboičajene rute, na Kanare, ispričao je u subotu dr. Grgić.

MUP je dalje još izvijestio da je kokain bio namijenjen europskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

- Koordinirano sa hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septem ra na šibensko-kninskom području pretražili više doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhapšenim i tom prilikom oduzeli više računara, mobitela i drugih predmeta. Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, saopštili su iz MUP-a, piše Slobodna Dalmacija.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.