15.9.2020. 12:46
0
Beč od 1. oktobra nudi besplatne vakcine protiv gripe
Grad Beč će od 1. oktobra započeti besplatnu kampanju vakcinacije sa do 3.000 vakcina dnevno kako bi se pripremili za statistički vrhunac gripe u januaru i februaru.

Vakcinacija protiv gripe bit će dostupna zakazivanjem termina kod porodičnog ljekara, u ambulantama, pa čak i u posebno preuređenom tramvaju "Impf-Bim". 

Ovom kampanjom Beč želi potaknuti što veći broj građana da se vakcinišu protiv sezonske gripe.

- Oni koji su vakcinisani, više ne obolijevaju ozbiljno od gripe, tako da ne moraju ići u bolnicu. To ostavlja slobodne resurse za druge ozbiljne bolesti, posebno za teške slučajeve infekcijom Covid-19 - naglasili su gradonačelnik Michael Ludwig i član gradske vlade za zdravstvo Peter Hacker. 

Beč je u proljeće ove godine već naručio 400.000 doza vakcina, što je tri puta više nego posljednjih godina.

- Besplatna ponuda vakcinacije protiv gripe odnosi se na sve koji žive u gradu. Ali prije svega na one koji pripadaju jednoj od takozvanih rizičnih skupina, tj. starije ljude - rekao je Ludwig.

Ciljna grupa kampanje besplatne vakcinacije pored starijih osoba su djeca, ali i zdravstveni radnici. U predstojećoj sezoni gripe, oko četvrtine stanovništva u Beču bi trebalo biti vakcinisano. 

Grad Beč je uspostavio sedam centara za vakcinaciju i 37 tzv. "ulica za vakcinaciju", raspoređenih po cijelom gradu. Besplatne vakcine bit će dostupne i u bolnicama, domovima za starije i nemoćne osobe ili objektima za osobe s invaliditetom. Preduvjet je registracija putem www.impfservice.wien ili zdravstvene telefonske linije 1450. Na ovaj način vakcinacija postaje jednostavna i efikasna.

Druga mogućnost za besplatno vakcinisanje protiv gripe je tramvaj "Impf-Bim". Tramvaj će se od oktobra zaustavljati na prometnim stanicama i vakcinisati građane direktno u vozilu, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.