18.9.2020. 8:18
0
SZO upozorava: Ozbiljan val koronavirusa hara Evropom, pripremite se za porast smrtnih slučajeva
Posljednji brojevi sedmičnih slučajeva koronavirusa u Europi premašili su rezultate zabilježene kada je pandemija prvi put dostigla vrhunac u martu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Govoreći u četvrtak, regionalni direktor WHO-a Hans Kluge rekao je da je samo prošle sedmice prijavljeno 300.000 novih infekcija. "Pred nama je vrlo ozbiljna situacija", rekao je. Neke su europske zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku, zabilježile najviše dnevne brojke u posljednjih nekoliko mjeseci, prenosi tportal. 

Kapaciteti testiranja povećali se širom Europe od početka pandemije, što znači da je vjerojatnije da će veći biti i broj zaraženih. Kluge je dodao da su nove brojke također pokazale "alarmantne stope prenosa u regiji".

Prijem u bolnice i smrtni slučajevi još nisu zabilježili sličan porast, iako Španjolska i Francuska bilježe trend rasta. Premda mlađi ljudi - za koje je manja vjerojatnost da će biti ozbiljno pogođeni ako su zaraženi - trenutno čine najveći udio novo evidentiranih slučajeva koronavirusa, postoji strah od mnogo većeg broja slučajeva ozbiljnih bolesti ako se virus proširi na starije i ranjivije skupine.

Kluge je na brifingu u četvrtak rekao i da su mjere zaključavanja dale jasne rezultate. "U junu su slučajevi dostigli najniži nivo", rekao je. "Međutim, brojevi slučajeva u septembru trebali bi svima nama poslužiti kao znak za uzbunu."

Ranije ovog tjedna Kluge je upozorio je da bi se Evropa trebala pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva od koronavirusa u oktobru i novembru, upozoravajući: "Bit će sve teže."


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.