19.9.2020. 14:05
0
U Sloveniji 114 zaraženih, jedna osoba umrla
U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 3.070 testova potvrđeno 114 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je 23 slučaja manje nego prethodni dan, kad zabilježen rekordni broj zaraženih od početka epidemije, a još jedan oboljeli je umro, objavila je u subotu slovenska vlada.


Time se broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao na 4.309, od čega je trenutno aktivno 1.187 zaraza, a povećan je i broj umrlih, pa ih je sada 141, prenosi Hina podatke ministarstva zdravstva.

U bolnicama je 67 oboljelih od covida-19, od čega ih je deset na intenzivnom liječenju.

Najviše novih slučajeva zaraze zabilježeno je u Ljubljani, njih 30, nakon toga u Mariboru - 8, a ostali su raspršeni širom države.

Najviše novozaraženih je u dobi od 35 do 44 godina (23 slučaja), a zatim u dobi od 45 do 54 godine i od 55 do 64 godina ( po 21 slučaj), dok je po jedna zaraza zabilježena kod djeteta i osobe starije od 85 godina.

Zbog velikog porasta broja zaraženih vlada je pooštrila epidemiološke mjere zaštite, pa je od danas upotreba maski obvezna i na otvorenim površinama, ukoliko nije moguće primijeniti pravilo fizičkog razmaka.

U zatvorenim prostorima nošenje maske je obvezno bez obzira na fizičku distancu, a prilikom ulaska u zatvorene prostorije obvezno je i dezinficiranje ruku.

Ministarstvo obrazovanja u petak je školama i fakultetima poslalo upute o nošenju maski i drugim epidemiološkim mjerama, s naglaskom da se nastava i dalje odvija u učionicama i predavaonicama, ali su maske obvezne za učitelje, nastavnike i profesore, kao i za studente, te za učenike starije od 13 godina.

Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze u radnim sredinama vlada Janeza Janše pozvala je u četvrtak poslodavce da svim zaposlenima prilikom dolaska na posao mjere temperaturu i tako omoguće siguran rad, za što su zakonski odgovorni, te da u dogovoru s liječnicima medicine rada definiraju stupanj rizika zaraze u svojim prostorima i tome preventivno prilagode način i vrijeme rada.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.