6.10.2020. 13:09
0
Američki izbori 2020: Predviđa se rekordna izlaznost, već glasalo gotovo četiri miliona Amerikanaca
Iako je do izbora ostalo nešto manje od mjesec dana, Amerikanci masovno glasaju što ukazuje na mogućnost rekordne izlaznosti u utrci Trump – Biden.

Prema podacima US Elections Project, do sada je već glasalo 3,8 miliona Amerikanaca, što je znatno više od 75.000 što je bio prosjek za isti period 2016. godine.

Administrator projekta, Micheal McDonald sa Univerziteta Florida, na osnovu prvog kruga procjenjuje da bi izlaznost u konačnici mogla iznositi i do 150 miliona, što predstavlja 65% glasača, i što predstavlja rekord još od 1908. godine.  

Prema rezultatima anketa iz 31 države trenutno vodi Biden, iako ankete u saveznim državama koje su obično odlučujuće za rezultat - ukazuju na to da će bitka biti žestoka a ishod do zadnjeg trenutka - nepredvidiv.

Trump je u više navrata izrazio protivljenje glasanju putem pošte, smatrajući da otvara mogućnosti za prevaru, dok relevantni stručnjaci tvrde da je to prava rijetkost.  

Anketom Reutersa/Ipsosa od prošle sedmice ustanovljeno je da je oko 5% Demokrata u cijeloj zemlji već glasalo, u poređenju sa 2% Republikanaca. Također, oko 58% Demokrata planira ranije glasati u odnosu na 40% Republikanaca.

McDonald objašnjava da je izlaznost u ranoj fazi glasanja tipično visoka, da bi potom pala, do ponovnog skoka netom prije izbora. Međutim, u nekim zemljama je izlaznost već postigla neočekivano visoke razine na osnovu čega se predviđa da će ukupna izlaznost biti - rekordna.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.