10.10.2020. 10:43
0
Armenija i Azerbejdžan postigle sporazum o prekidu vatre
Usvojena je zajednička izjava u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi.

- Azerbejdžan i Armenija, uz posredovanje kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a, na osnovu osnovnih principa rešavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rešenja - rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu strana. 

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

- Strane potvrđuju nepromjenljivost formata pregovaračkog procesa - rekao je šef ruske diplomatije, pozivajući se na zajedničko saopćenje ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije.

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmjenu zarobljenika i tijela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu - ističe se u zajedničkoj izjavi. 


Podsjećamo, ministri vanjskih poslova sastali su se jučer u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset sati i bili su najduži u posljednjih 20 godina.



(lEJLA tRLE) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.