15.10.2020. 11:41
0
Čelnici EU sastaju se kako bi preispitali pregovore nakon Brexita
Evropski lideri sastat će se danas kako bi preispitali pregovore nakon Brexita pod pritiskom premijera Borisa Johnsona da usaglase uslove ili će Britanija izaći bez sporazuma o trgovini.

Čelnici 27 zemalja članica EU pokušali su spriječiti da Brexit bude na dnevnom redu na nedavnim samitima, vjerujući pregovaraču EU Michelu Barnieru da će braniti njihove interese.

Ali Johnson je upozorio da bi se mogao udaljiti od pregovora ukoliko rezultati najnovijeg dvodnevnog samita u Briselu ne budu imali povoljne rezultate, prenio je AFP.

U telefonskom razgovoru uoči pregovora, čelnica EU Ursula von der Leyen upozorila je da je "pred nama još puno posla", dodajući da Brisel želi dogovor, ali "ne pod bilo koju cijenu".

- Uslovi moraju biti ispunjeni vezano za ribarstvo, jednakost trgovine i vladavinu - upozorila je.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je da je tokom razgovora Johnson s von der Leyen i domaćinom samita EU Charlesom Michelom, "izrazio svoje razočarenje što u protekle dvije sedmice nije postignut veći napredak".

Pregovarači iz Velike Britanije žele da Barnierov tim izradi nacrte pravnih tekstova koji će poslužiti kao osnova za naredne runde pregovora, ali zvaničnici EU kažu da obje strane još uvijek nisu dovoljno saglasne oko preostalih teških pitanja.

Britanija je napustila Evropsku uniju 31. januara ove godine.


(FENA) 

EU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.