16.10.2020. 17:45
0
Evropske države pozvale Izrael da obustavi gradnju novih ilegalnih naselja
Pet vodećih evropskih zemalja pozvale su danas vlasti Izraela da obustave plan gradnje novih ilegalnih naselja na teritoriji okupirane palestinske Zapadne obale.

“Duboko smo zabrinuti odlukom izraelskih vlasti o gradnji dodatnih 4.900 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali“, navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Španije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se kaže kako nastavak gradnje jevrejskih naselja predstavlja kršenja međunarodnog prava, dodatno otežava put ka uspostavi dvije nezavisne države kao trajno i pravedno rješenju izraelsko-palestinskog konflikta.

Zvanični London, Pariz, Berlin, Rim i Madrid su također upozorili Izrael da je nastavak ilegalne gradnje na okupiranoj teritoriji kontraproduktivan, a posebno zato što je pokrenut nakon izraelske normalizacije odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

“Taj korak podriva dodatno i izgradnju povjerenja među sukobljenim stranama. Zato pozivamo na hitnu obustavu gradnje, kao i obustavu rušenja palestinskih objekata u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali“, navodi se u saopćenju.

Šefovi diplomatija pet vodećih evropskih zemalja su također u saopćenju naveli da granice Izraela i Palestine trebaju biti onakve kakve su bile 1967. godine. Poručili su da neće priznati bilo kakve promjene tih granica, uključujući i status Jerusalema, sve dok to ne bude dio sporazuma postignutog između Izraela i Palestine.

(Fena)

Izrael
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.