18.10.2020. 20:00
1
Do sada je bio jedan način, uskoro ni njega neće biti: Vladimir Putin zabranjuje istospolne brakove u Rusiji
Predsjednik Rusije Vladimir Putin želi da donese promjene kojima bi ruskim vlastima zabranio priznavanje homoseksualnih brakova registrovanih van zemlje.

Pravna "rupa" u ruskom porodičnom zakonu prepoznaje istopolne parove koji su se vjenčali u inostranstvu sve dok nisu u pitanju bliski rođaci ili već vjenčane osobe. To je od 2018. godine dovelo do najmanje dva slučaja u kojima su ruski službenici nenamjerno prepoznali homoseksualne brakove.

Putin je ove nedjelje podnio nacrt amandmana na porodični zakonik Rusije koji zabranjuje "nemoralna tumačenja" međunarodnih ugovora koji uređuju porodične afere i odnose

- Zabrana se prvenstveno odnosi na istopolne brakove, navodi neimenovani član Putinove radne grupe za ustavne amandmane. Izvor je posebno ukazao na istopolne brakove registrovane u inostranstvu.

Međunarodno pravo imalo je prioritet u Rusiji prije nego što je ljetos referendumom o ustavnim amandmanima dodijeljena prednost ruskom ustavu nad međunarodnim ugovorima i drugim aktima.

Nakon što Putinov prijedlog bude usvojen, ruske vlasti će sada da ospore "nemoralne" međunarodne odluke pred Ustavnim sudom.

Partner ruske advokatske kancelarije "Pen & Paper" Кonstantin Dobrinin opisao je zabranu zasnovanu na moralu kao pravno "čudnu" odluku.

Mediji nisu objavili kada parlament planira da glasa o prijedlogu za zakonsku "rupu" o homoseksualnm brakovima, ali druge Putinove ustavne reforme koje zahtijevaju promjene saveznih zakona dobile su glavni prioritet u ruskom Donjem domu parlamenta.

Putin je tokom svojih 20 godina vlasti nastojao da udalji Rusiju od zapadnih vrijednosti, uključujući liberalne stavove prema homoseksualnosti.

Rusija sama ne registruje istopolne brakove, a ustavnim promjenama koje su podržane na referendumu u julu strogo su definisale brak kao zajednicu muškarca i žene u osnovnom ruskom zakonu. Nakon glasanja o ustavnoj reformi, poslanici su podnijeli nacrt zakona kojim se eksplicitno zabranjuju istopolni i transrodni brakovi.

Putin je ranije donio i kontroverznu zabranu širenja "gej propagande" među ruskom omladinom.

Ovu odluku osudili su mnogi ruski liberali i Evropski sud za ljudska prava smatrajući da će ona poslužiti kao pokriće za maltretiranje aktivista koji se bore za poboljšanje položaja LGBT populacije u Rusiji.

Putin je predstavljao sebe kao čvrstog branitelja, kako on kaže, ruskih "tradicionalnih vrijednosti", uključujući protivljenje gej brakovima, zastupanje ruskih pravoslavnih vjerovanja i odbacivanje zapadnog liberalizma i kao političkog modela i kao društvene osnove prenosi Mondo.


(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.