4.11.2020. 19:59
0
Danska će usmrtiti oko 17 miliona kuna zbog širenja koronavirusa
Danska će usmrtiti 17 miliona kuna nakon što se mutacija koronavirusa pronađenog u životinjama proširila na ljude, što predstavlja rizik za svako moguće cjepivo, rekla je premijerka u srijedu.

Izbijanje zaraze na farmama kuna i dalje su prisutne u nordijskoj zemlji, najvećem svjetskom proizvođaču kuna, unatoč opetovanim naporima na uništavanju zaraženih jedinki još od lipnja.

Zdravstvene vlasti pronašle su sojeve virusa kod ljudi i kod kuna koji su pokazali smanjenu osjetljivost na antitijela, potencijalno smanjujući učinkovitost budućih cjepiva, rekla je premijerka MetteFrederiksen na konferenciji za novinare, prenosi N1. 

"Mutirani virus u kunama može predstavljati rizik za učinkovitost budućeg cjepiva", rekla je.

Iz istog razloga i Nizozemska i Španjolska su usmrtile kune u svojim državama.

Danski ministar zdravstva izjavio je kako je oko polovice od 783 zaraženih Danaca u sjevernoj Danskoj, gdje je velik broj farmi nerca, zaraženo virusom koji potječe od farmi.

Vlasti su registrirale pet slučajeva novog soja na farmama nerca i 12 slučajeva kod ljudi. Vlasti su priopćile da stado kuna u Danskoj broji između 15 i 17 miliona jedinki, piše Reuters.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.