6.11.2020. 16:37
0
Vijeće EU donijelo sankcije za Lukašenka, njegovog sina i 13 članova bjeloruske vlasti
Vijeće Evropske unije danas je dodalo 15 članova bjeloruskih vlasti, uključujući Aleksandra Lukašenka, kao i njegovog sina i savjetnika za nacionalnu sigurnost Viktora Lukašenka na spisak osoba sankcionisanih u vezi s nasilnom represijom i zastrašivanjem mirnih demonstranata, članova opozicije i novinara nakon Predsjednički izbori 2020. u Bjelorusiji.

Restriktivne mjere, koje se sada primjenjuju na ukupno 59 pojedinaca , uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine. Pored toga, građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.

Današnja se odluka nadovezuje na zaključke koje je Vijeće usvojilo 12. oktobra 2020. o odgovoru EU-a na zbivanja u Bjelorusiji, u kojoj je Vijeće najoštrije osudilo nasilje koje su bjeloruske vlasti primijenile protiv mirnih prosvjednika i izrazilo spremnost EU da poduzme daljnje restriktivne mjere mjere protiv visokih zvaničnika, uključujući Aleksandra Lukašenka.

Nadalje, 24. septembra 2020. godine, visoki predstavnik izdao je izjavu u ime EU, rekavši da takozvanoj „inauguraciji“ i novom mandatu koji je potražio Aleksander Lukašenko nedostaje bilo kakva demokratska legitimnost, tražeći da se bjeloruske vlasti odmah suzdrže dalje represije i nasilja usmjerenih prema bjeloruskom narodu i da se odmah i bezuvjetno puste svi zatočeni, uključujući političke zatvorenike.

Relevantni pravni akti, uključujući imena dotičnih osoba, objavljeni su u Službenom listu.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.