12.11.2020. 16:44
0
Nijemci još nisu počeli razmišljati o nasljedniku kancelarke Angele Merkel
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn, uticajni političar u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) kancelarke Angele Merkel, upozorio je svoje kolege da upamte da biraju potencijalnog kancelara dok se pripremaju da izaberu novog stranačkog čelnika.

Spahn, koji podržava premijera savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija Armina Lascheta u utrci za stranačkog čelnika, izjavio je da su Njemačka i Evropa toliko navikle na Merkel tokom njenih 16 godina na čelu najmnogoljudije zemlje Evropske unije da još nisu počeli da razmišljaju kakav će biti njen nasljednik.

- Nijemci, a možda i Evropljani zaista nisu uvidjeli da će naša kancelarka otići za godinu. To će biti istinski zaokret, zapravo nova era - izjavio je on na brifingu koji je organizirala irska analitička grupa.

Merkel je izjavila da će njen četvrti mandat njemačke kancelarke biti ujedno i posljednji. Ko god je naslijedi kao stranački čelnik bit će u startnoj poziciji da predvodi Njemačku nakon parlamentarnih izbora u narednoj godini.

- Bez obzira u maju ili u septembru kada se izbori održe, ljudi će uvidjeti da će ona otići i nakon toga će razmišljati ko bi mogao biti nakon nje i izabrati te kandidate - kazao je Spahn, prenosi Reuters.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.