13.11.2020. 17:15
0
Dvadeset migranata se utopilo u brodolomu kod libijske obale
Dvadeset migranata utopilo se kod obale Libije u brodolomu u ovoj sedmici, saopćila je u petak agencija UN-a za migracije, dok tijela iz prethodne nesreće voda izbacuje na obalu.

S drugim brodolomom, drvene brodice koja se otisnula iz priobalnog grada Surmana, zapadno od prijestonice Tripolija, ukupan broj stradalih u dva incidenta iznosi 94, saopćila je glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije.

U prethodnom incidentu, gumeni čamac koji je krenuo iz grada Khumsa prevrnuo se u četvrtak.

- Osoblje u regiji javilo je da još tijela voda izbacila na obalu tokom noći - izjavila je glasnogovornica Safa Msehli na brifingu u Ženevi.

Ribari i obalna straža ranije su izvukli 31 tijelo iz prve olupine, među kojima i bebu.

Preživjeli se nalaze u gradu Khumsu, dodala je ona, pozivajući vlasti da ih oslobode i da im pruže zaštitu kako ne bi pali u ruke krijumčara i trgovaca ljudima. Njihova nacionalnost nije konkretizirana.

- Pogoršanje humanitarne situacije s migrantima zatočenim u nakrcanim centrima, sveprisutna arbitrarna hapšenja i zatvaranja, iznuđivanja i zlostavljanja alarmantni su - kazala je Msheli.

Više od 900 ljudi poginulo je u ovoj godini pokušavajući da pređe Mediteran na putu za Evropu. Još hiljade njih zaustavljeno je na moru i vraćeni su u Libiju, gdje su često izloženi eksploataciji i zlostavljanju, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.