14.11.2020. 16:45
0
Tramp prvi put u javnosti od izbornog poraza: Vakcina dostupna od aprila
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuju američka ulaganja u kineske kompanije za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Naredba, o kojoj je prvi izvijestio Reuters, mogla bi utjecati na neke od najvećih kineskih kompanija, uključujući telekomunikacijske kompanije China Telecom Corp Ltd i China Mobile Ltd te proizvođača nadzorne opreme Hikvision.

Svrha tog poteza je odvratiti američke investitore, mirovinske fondove i druge od kupovinu dionica 31 kineske kompanije za koje je ministarstvo obrane reklo ranije ove godine da imaju potporu kineske vojske.

Prvi dio te zabrane stupa na snagu 11. januara, prenosi Hina.

"Kina sve više iskorištava kapital Sjedinjenih Država za razvoj i modernizaciju svoje vojske, obavještajne službe i drugih sigurnosnih aparata", navodi se u izvršnoj naredbi koju je objavila Bijela kuća.

Ovaj je potez prva veća politička inicijativa predsjednika Trumpa otkako je izgubio na izborima 3. novembra od demokrata Joea Bidena i pokazuje da on želi iskoristiti ovo malo vremena što je ostalo njegovoj administraciji za obračun s Kinom, iako se činilo da je fokusiran samo na osporavanje izbornih rezultata. 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.