19.11.2020. 11:57
1
Velika Britanija nakon Brexita: Vratiti reputaciju jedne od najvećih vojnih sila u svijetu
Velika Britanija je najavila 'kraj povlačenju' i posljedično veća ulaganja u vojsku s ciljem boljeg definiranja svoje uloge na svjetskoj sceni nakon Brexita.

Premijer Boris Johnson je objasnio da povećano ulaganje u vojnu industriju očituje potrebu za unaprijeđenjem vojnih kapaciteta koji uključuju i plan za razvoj oblasti koji se tiču svemira i vještačke inteligencije.

U obraćanju parlamentu u četvrtak tokom kojeg će Johnson podijeliti prve zaključke netom izvršenog velikog pregleda vanjske politike i odbrane, premijer će najaviti investiciju u vojnu industriju od dodatnih 16,5 milijardi funti (22 milijarde dolara) planiranih za naredne četiri godine. 

Vlada još uvijek nije naznačila odakle bi novac mogao doći, naročito u teškim vremenima pandemije obilježenim masovnim gubitkom posla i rastom nezaposlenosti.

- Donio sam ovu odluku uprkos pandemiji jer je odbrana na prvom mjestu, navodi se u Johnsonovoj izjavi u kojoj on nadalje odluku pravda time što je 'situacija u svijetu sve opasnija i konkurentnija više nego ikad od vremena Hladnog rata... i Britanija mora ostati vjerna svojoj historiji i stajati uz svoje saveznike. Da bi se to postiglo, moramo unaprijediti naše kapacitete'.

Velika Britanija je bila prvi saveznik SAD na iračkom i afganistanskom frontu, te je pored Francsuke bila glavna vojna sila u EU. Međutim, Brexit je poremetio tu ulogu u vremenu kada raste i jača Kina, a i američka podrška tradicionalnim saveznicima više nije sigurna, kako je to sugerirao i sam predsjednik Trump.

Najava ulaganja u vojsku uslijedila je samo sedmicu dana nakon što je Johnson obećao novoizabranom predsjedniku Bidenu da će Velika Britanija ostati vrijedan vojni saveznik SAD.

Reuters piše da je Chris Miller, v.d. američkog sekretara odbrane pozdravio Johnsonovu odluku: 'Britanija je naš najlojalniji i najvrijedniji saveznik, a ova najava većeg ulaganja govori o njihovom opredjeljenju za NATO savez i našu zajedničku sigurnost', komentirao je Miller i dodao da će sa ovim ulaganjem 'britanska vojska zadržati mjesto jedne od najsnažnijih borbenih sila na svijetu'.

Ovim potezom Velika Britanija će potvrditi svoju poziciju najvećeg evropskog ulagača u oblast odbrane, i drugog najvećeg u NATO savezu.

Opoziciona laburistička stranka komentirala je odluku vlade kao 'zakašnjelu', aludirajući na smanjenje vojnih snaga za gotovo četvrtinu od strane vladajuće stranke u proteklih desetak godina.

Mediji špekuliraju da bi zbog ovog poteza mogao trpiti britanski budžet za humanitarnu pomoć u svijetu. Međutim, sekretar odbrane Ben Wallace demantirao je takve tvrdnje izjavom da se vojna ulaganja neće povećati na uštrb budžeta za pomoć.

- Ovo ne znači da ćemo zanemariti međunarodnu pomoć – još uvijek smo jedni od najvelikodušnijih u pogledu međunarodne humanitarne pomoći, podvukao je Wallace za Sky News.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.