25.11.2020. 12:48
0
WHO: Pandemija koronavirusa "usporava" u Evropi, smrtnost raste
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je pandemija koronavirusa "usporila" u prošloj sedmici, iako je stopa smrtnosti nastavila rasti.

SZO, u svom najnovijem epidemiološkom izvještaju, danas je saopštila da iako postoji "trend smanjenja" broja slučajeva u Evropi, ovaj region i dalje ima najveći broj novih slučajeva i smrtnih slučajeva na globalnom nivou. Iz SZO navode da je Afrika zabilježila najveći porast novih slučajeva i smrtnih slučajeva, gdje prednjače Južna Afrika, Alžir i Kenija.

Prema podacima SZO u prošloj sedmici broj novih slučajeva koronavirusa prijavljenih u Evropi smanjio se za oko šest posto nakon ranijeg sedmičnog pada od deset odsto, što pokazuje da "zaključavanja"; širom kontinenta usporavaju prenos virusa. Ipak, u ovom regionu zabilježeno je oko polovine smrtnih slučajeva zabilježenih u svijetu.

U Velikoj Britaniji broj slučajeva smanjio se za oko 13 posto i to je prvi sedmični pad od kraja avgusta. Svakog dana, sredinom novembra bilo je hospitalizovano oko 1.600 osoba, što je daleko manje nego 3.000 pacijenata dnevno hospitalizovanih početkom aprila.

U Aziji, prema podacima SZO najveći broj dnevnih slučajeva od početka pandemije prijavio je Japan, sa više od 2.000 novooboljelih dnevno pet dana uzastopno, što je za 41 posto više u odnosu na prethodnu sedmicu. U Mjanmaru je zabilježen porast broja novoobljelih za 74 posto veći u odnosu na prethodnu sedmicu, sa više od 11.000 novih slučajeva i povećanjem broja smrtnih slučajeva za 36 posto, na 188.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.