30.11.2020. 18:14
0
'Lockdown' funkcionira: Broj zaraženih u Velikoj Britaniji manji za jednu trećinu
Broj novih slučajeva zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji opao je za jednu trećinu nakon što je ova zemlja ušla u drugi po redu 'lockdown', pokazali su to testovi na 105.000 volontera.

Pad broj novih infekcija od oko 30% zabilježen je u toku prve dvije sedmice zatvaranja, sa 96 zaraženih na 10.000 stanovnika u periodu 13.-24. novembra u poređenju sa 132 zaražena na 10.000 koliko je zabilježeno u periodu 26. oktobar – 2. novembar.

Indeks R koji pokazuje nivo prijenosa sada iznosi 0,88 (broj iznad 1 govori o eksponencijalnom rastu).

Ovim je dokazano da je lockdown uveden u Engleskoj 5. novembra kao i sistem slojnih restrikcija koji je uveden nešto ranije, ima efekta u pogledu suzbijanja zaraze.

Britanski portal Guardian piše da je broj zaraženih u najteže pogođenim područjima sjeverozapada, sjeveroistoka zemlje, te Yorkshira i Humbera, značajno pao.

Ovo je komentirao i Matt Hancock, sekretar zdravstva koji je dobar rezultat pripisao i 'ogromnim naporima javnosti u protekle dvije sedmice'.

- Novi podaci pokazuju da moramo zadržati odlučnost i ne popuštati uprkos ohrabrujućem padu broja zaraženih, te napretku na razvoju vakcine, podvukao je Hancock.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.