7.12.2020. 13:12
0
Nazire li se pomirenje između Kine i SAD-a kako je Biden pobijedio za predsjednika?
Šef kineske diplomatije Wang Yi pozvao je u ponedjeljak na nastavak razgovora s budućom administracijom novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena, dok odnosi između dvije najveće svjetske ekonomije nastavljaju da se pogoršavaju.

Peking i Washington u sporu su oko brojnih pitanja, od trgovine i kineskog stanja s ljudskim pravima do njenih ekspanzionističkih ambicija u Južnom kineskom moru.

- Moramo nastojati na ponovnom pokretanju dijaloga, povratku na pravi put i obnovi uzajamnog povjerenja u narednoj fazi kinesko-američkih veza - kazao je Wang, u tekstu njegovog govora objavljenom na websiteu ministarstva vanjskih poslova.

Njegovi komentari uslijedili su samo nekoliko dana nakon što je Washington objavio putna ograničenja za članove Komunističke partije Kine zbog kršenja ljudskih prava u nemirnoj regiji Xinjiang, dok su odnosi između dvije supersile pali na najniži nivo u posljednjim decenijama.

Nove sankcije očekuju se u ovoj sedmici, dok je Bloomberg danas javio da će SAD sankcionirati desetak zvaničnika zamrzavanjem njihovih sredstava zbog uloge u diskvalifikaciji prodemokratskih poslanika u Hong Kongu.

Kineski odnosi s američkim saveznicima, posebno Australijom, također su u krizi u posljednjim sedmicama.

- Za probleme koji se ne mogu odmah riješiti, potrebno je da održimo konstruktivni stav u bavljenju situacijom kako bismo izbjegli intenziviranje i eskaliranje ukupne situacije u kinesko-američkim odnosima - izjavio je Wang.

Biden bi trebao preuzeti predsjednički položaj 20. januara, nasljeđujući Donalda Trumpa, koji je pokrenuo žestoki trgovinski rat s Kinom i osujetio je globalne ambicije kineskih grupacija među kojima je telecom div Huawei.

Očekuje se da novoizabrani predsjednik bude odmjereniji u tonu i da ponovo okupi načetu alijansu na globalnoj pozornici.

On je, međutim, izjavio američkim medijima da će zadržati Trumpove tarife iz trgovinskog rata s Kinom još neko vrijeme nakon što uđe u Ovalni  ured, prenosi AFP.

(Fena)

SADKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.